Hur annonserar man på Meta? Undvik dessa 7 vanliga misstag​

Metas annonsplattform uppdateras ständigt med nya funktioner och verktyg. Det är lockande att följa med i den snabba utvecklingen, men det är också viktigt att säkerställa att man har de grundläggande principerna på plats. Här går jag igenom hur man annonserar på Facebook och Instagram på bästa sätt, genom att undvika 7 vanliga misstag med Meta Ads.

Rent praktiskt för att kunna annonsera så behöver du först skapa ett annonskonto, dvs Meta Ads Manager. Jag rekommenderar att du även skapar ett Meta Business Suite-konto där du har ditt annonskonto samlat ihop med andra resurser. Det kommer att förenkla din kampanjhantering samt om du behöver bjuda in fler användare. Förutsatt att du har ovan delar på plats, så går vi nu vidare och ser på hur annonserar man på Meta på bästa sätt.

1. Har inte koll på Facebook eller Instagram som plattform

Förståelse för Facebook och Instagram som plattform är avgörande innan man startar annonsering. Dessa sociala medier används för olika ändamål, som social interaktion och underhållning, inte primärt för att söka lösningar. Anpassa dina förväntningar efter detta och tänk på kanalens användning när du formulerar strategi och innehåll för annonserna.

2. Har inte Meta-pixeln installerad

Meta-pixeln är en kod som installeras på din webbplats för att samla information om dina besökare. Kort och gott innebär det att Meta kan koppla samman dina webbplatsbesökare med faktiska användare på Facebook och Instagram. Pixeln ger otroligt mycket data som du kan använda till din fördel i annonseringen. Med Meta-pixeln kan du ta dina annonser till nya nivåer genom funktioner som retargeting och lookalike-målgrupper.

3. Använder kalla målgrupper – till fel målsättning

För att lyckas med annonsering på Instagram eller Facebook så är det avgörande att ha en djup förståelse för plattformen och dess användare. En vanlig fallgrop är att inte noggrant överväga målgruppens behov och beteende innan man startar en kampanj. Att förstå var i köpcykeln dina potentiella kunder befinner sig är avgörande för att kunna leverera relevant och effektiv annonsering.

Tänk till exempel på en person som nyligen har stött på ditt varumärke för första gången. För den här personen är det förmodligen för tidigt att direkt försöka sälja en produkt eller tjänst. Istället kan det vara mer effektivt att erbjuda värdefullt innehåll eller en gratis resurs för att bygga förtroende och engagemang.

Å andra sidan, om en person redan har besökt din webbplats eller interagerat med ditt varumärke på något sätt, indikerar det vanligtvis ett högre intresse och en större benägenhet att genomföra ett köp. För dessa personer kan det vara mer lämpligt att visa annonser som främjar specifika produkter eller erbjudanden.

För att implementera en effektiv kampanjstrategi är det därför viktigt att segmentera din målgrupp i olika stadier av köpcykeln och välja rätt annonsmål för varje segment. Alltså, för användare som är tidigt i köpcykeln (en kall målgrupp) så är det bra att välja ett “enklare” kampanjmål som “Trafik” eller “Räckvidd”. På så sätt kommer Meta att kunna optimera kampanjen på ett effektivt sätt för att få bra CPC (kostnad per klick) och CPM (kostnad per tusen visningar). Om du däremot väljer ett svårare kampanjmål så som “Konvertering” eller “Försäljning”, så kan det hända att dina klickkostnader kommer att bli mycket dyrare än nödvändigt. Därför att kampanjen optimeras inte mot bra klickkostnader utan mot det svårare målet. Om det är en målgrupp som inte är redo att konvertera så innebär det att du kommer betala dyra priser pga det valda kampanjmålet. Att välja rätt kampanjmål mot din målgrupp är alltså avgörande för dina kostnader.

4. Annonserna hanteras inte löpande

Meta erbjuder möjligheten att skapa kampanjer som är aktiva under en längre tid. Genom att ställa in en livstidsbudget och schemalägga annonserna från start kan du låta dem köra utan att behöva övervaka spenderingen kontinuerligt. En bekväm funktion, eller hur? Men är det verkligen så enkelt? Ett vanligt misstag är att starta annonserna och sedan glömma att aktivt hantera kampanjen när den väl är igång. Resultatet utvärderas då först när kampanjen är avslutad. Med detta tillvägagångssätt missar man att optimera kampanjen utifrån sina satta mätvärden.

Man kan också missa är kommentarer som kommer in på annonserna, vilka bör besvaras. Positiva interaktioner i kommentarsfältet kan ge din annons en extra skjuts i annonseringen. Dessutom kan det se oprofessionellt ut om man som annonsör inte bemöter frågor eller hanterar kritiska kommentarer.

Om du kör kampanjen under en längre tid är det viktigt att hålla koll på mätvärdet för ‘Frekvens’ (återfinns under standardkolumnen ‘Leverans’ i Ads Manager). Detta värde visar hur många gånger en annons har visats för samma person under den valda perioden. Om samma användare ser annonsen för många gånger kan det ha negativa effekter. Håll därför noga koll på frekvensen för att undvika att trötta ut din målgrupp.

5. Kampanjen pausas för tidigt

Resultat tar tid att utveckla. Ge kampanjerna tillräckligt med tid för att samla in data och prestera optimalt. Med noggrann research av målgruppen, välutformade annonser och rätt kampanjmål kan du förvänta dig bättre resultat längre in i annonseringsperioden. Meta optimerar leveransen för att maximera resultaten utifrån dina kampanjmål – så låt kampanjen nå effektiv leverans innan du stänger av eller gör några större justeringar av målgruppen eller annonsinnehåll.

6. Stänger inte av placeringar och plattformar av låg kvalitet

När man man skapar en ny kampanj i Meta Ads Manager så är standardinställningen  “Alla placeringar” (Advantage+ placeringar) som Meta rekommenderar. Med detta val kommer annonserna att visas inte bara på Facebook och Instagram, utan även Messenger och Audience Network. Min rekommendation är att (i de flesta fallen) klicka ur valet för Audience Network. Detta är placeringar som ligger utanför Meta och istället i olika appar som är partner med Meta Ads. Genom att annonsera i Audience Network så kan man generellt på bättre priser för både visningar och klick, men när man undersöker vilken kvalitet som dessa är, så kan de i vissa fall vara av lägre kvalitet. Jämfört med om du skulle få ett klick från en annons i flödet på Instagram som exempel. Det är viktigt att göra sina egna tester kring placeringar för att se om Metas rekommendation är passande för just ditt erbjudande och användare.

7. Använder inte URL-parametrar för spårning

Det sista tipset handlar om att fixa förutsättningarna för att spåra resultatet. Så att vi kan veta ifall annonseringen gav något värdefullt och ta med oss lärdomar till nästa gång. Det gör du genom att lägga till URL-parametrar i annonserna. Det är en extra sträng med information som läggs till på målsidans URL. Om du använder analysverktyg som Google Analytics, så kan du med hjälp av URL-parametrarna se vilken kampanj eller annons som har bidragit till webbplatstrafik och faktiska konverteringar på sajten. Här kan du läsa mer om URL-parametrar till Facebook-annonserna.

Detta var några grundläggande tips för hur man annonserar på Meta. Det finns såklart fler saker att kolla på för att lyckas med sin annonsering på Facebook och Instagram. Är du intresserad av rådgivning eller hjälp med att sätta upp kampanjer i Meta Ads? Kontakta mig så kan vi prata vidare om dina behov och en passande Paid Social-strategi för er.